Columns

 
Nieuwe beweegrichtlijnen (najaar 2021)
Zo’n twee jaar geleden is de gezondheidsraad met de nieuwe beweegrichtlijn gekomen. Zij brengen daarmee een advies uit voor de Nederlandse bevolking. Maar of je nu Nederlander, Surinamer, Belg of Duitser bent maakt niet zo veel uit, deze richtlijn is voor iedereen een duidelijk houvast voor wat betreft de hoeveelheid beweging. Voor sommige zal de informatie die daarbij is uitgebracht niet helemaal nieuw klinken. De vraag is altijd wat kun je er mee doen en wat ga je er daadwerkelijk aan doen?

“Volgens deze beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.”

Het is heel concreet zoals het hierboven omschreven is door de gezondheidsraad dus je weet al direct of je deze norm haalt of dat er nog wat moet gebeuren. Mijn ervaring is dat met name de spier- en botversterkende activiteiten nog te vaak vergeten worden. Voor ouderen is het daarbij goed om ook aandacht te geven aan balansoefeningen. De beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen is een minimumrichtlijn om mensen die weinig actief zijn te motiveren in beweging te komen. Je kan meer dan je denkt.

Misschien heb je vernomen dat de richtlijnen voor kinderen zelfs driemaal per week spier- en botversterkende oefeningen is. Kinderen hebben het al best druk, maar meer bewegen is nodig. Ze zitten te veel en de smartphone en tablets worden veelvuldig gebruikt. Leg deze weg en stuur ze naar buiten, klimmen, klauteren, rennen of springen is allemaal goede beweging. Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Het gezegde jong geleerd is oud gedaan is voor sporten en fitnessen ook zeker van toepassing. Zowel wat betreft het fysieke aspect maar zeker ook voor wat betreft de gewoonte dat sporten bij je wekelijkse routine hoort. En natuurlijk dat een belangrijk onderdeel van het sporten spier verstevigende oefeningen zijn. Als volwassenen spelen we daarin een belangrijke rol, wij geven het voorbeeld aan de volgende generatie, en daarmee slaan we twee vliegen in een klap. We trainen zelf, maken ons lichaam sterker, fitter en vitaler en laten aan de jongere generatie meteen zien hoe het hoort.

Veel succes. Zet je bezwaren opzij, doe het voor jezelf en geef het goede voorbeeld. Maar ook veel plezier met bewegen, geniet er van.
Is jouw collega al actief? (zomer 2020)
Op zomaar een zonnige doordeweekse dag kwam ik tijdens het doen van wat inkopen een enthousiaste sporter tegen. Nou gebeurt dit wel vaker, maar deze keer ontstond er een gesprek omdat de bekende sporter aangaf hoe fijn hij zich voelt door het sporten, door het trainen, door de oefeningen die hij doet. Een kennis die bij hem was had die ervaringen niet, eigenlijk was hij helemaal niet overtuigd van het nut van sporten…

Het is altijd leuk om iemand over je werk te vertellen, nog leuker is het om iemand te laten ervaren wat sporten doet. Als men, zoals hierboven omschreven, niet overtuigd is dan kun je praten als Brugman, maar vaak is dat onbegonnen werk. Het liefst laat ik hem of haar dan ervaren wat een training met je doet, hoe goed je je er van kan gaat voelen. Hier zit een nadeel aan, namelijk dat het daadwerkelijke resultaat vaak even op zich laat wachten. Sporten, bewegen en trainen geeft een positief gevoel, de fysieke voordelen komen later, mits je consistent bent met je beweegprogramma.

Als trainer wil je iedereen helpen, maar daarvoor moet men eerst zelf de stap willen zetten om meer te gaan bewegen. Krantenartikelen, facebook berichten, posters, en noem maar op worden misschien wel opgemerkt, maar een verhaal van een bekende werkt veel overtuigender. Voel je je goed door je beweegprogramma vertel het door! Vertel het door aan iedereen om je heen voor wie regelmatig bewegen een stap is in de goede richting.

Heb je een actieve baan, of heb je de mogelijkheid om tijdens de werkdag regelmatig van je plek af te gaan wees daar dan content mee. Heb je een baan zonder beweging, ben je student, of aan huis gebonden door kinderen, maak je beweegprogramma dan zo ruim mogelijk met de mogelijkheden die je hebt. Weinig tijd, dan is de meest efficiënte oplossing om een compleet fitnessprogramma wekelijks in te plannen. Dan ga je ook ervaren hoe fijn bewegen voor je kan zijn, ook al is het maar één keer per week.

Uiteraard ben ik blij met de aandacht die er vanuit de overheid gegeven wordt aan de beweegrichtlijn. De vraag blijft, is dit genoeg? In mijn ogen moet er nog veel meer gedaan worden om dit onder de aandacht te brengen, maar bovenal moeten we allemaal degene om ons heen aan het bewegen brengen of houden. Stimuleer je partner om het rondje met de hond wat langer te maken. Stuur je kinderen naar buiten, laat ze spelen. Neem je passieve collega eens mee voor een lunchwandeling. Daag je kinderen uit voor een potje voetbal in de tuin. Alle beweging helpt! Geniet er van.

Houd jezelf en je naasten in beweging. Ik ga er voor, maar alle hulp is welkom.

Doelen stellen (januari 2020)
Heb jij een doel op het gebied van gezondheid? Is het een doel wat je meer wil gaan doen, bijvoorbeeld meer bewegen? Of is jouw doel een fysieke doelstelling, bijvoorbeeld vijf kilogram afslanken? Ben je actief bezig jouw doel te behalen, of ben je nog onderweg de stappen te gaan zetten om het te gaan behalen?

Het is goed om jezelf af en toe af te vragen wat je wil bereiken. Ook als je gezond bent en tevreden met jouw situatie mag je daarbij stilstaan. Mogelijk moet je ook in actie komen, of actief blijven om gezond te blijven. Wat jouw doel ook is, het belangrijkste is om je te realiseren wat er nodig is om daar te komen waar je wil. Moet je vaker sporten, minder koolhydraten eten, spieren trainen, interval trainingen toevoegen, het kan van alles zijn wat nodig is om jouw doel te behalen. Zorg dat je je goed laat informeren en op de goede manier in actie komt.

Mocht je het nog niet gedaan hebben schrijf jouw doel dan ook ergens op. Bij voorkeur met je eigen handschrift, zodat het echt jouw doel is. Dat kan in je agenda, of gewoon op een papiertje en die ophangen zodat je het regelmatig ziet en er aan herinnert wordt. Jouw doel is natuurlijk persoonlijk, en maak het daarbij ook concreet en haalbaar. Veel succes en heb je vragen, mail gerust naar onderstaand adres.

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stramproy johan@relife-fitness.nl
Het lift syndroom (najaar 2019)
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die voor de zoveelste keer is begonnen met een dieet of met een sportprogramma. Natuurlijk kom ik in mijn werk als trainer die ook veelvuldig tegen. Heel goed om te merken dat men zo’n stap weer zet, maar we weten allemaal dat het pas echt zoden aan de dijk zet als er structuur in zit. Met betrekking tot sport is dit het beste te vertalen in continuïteit.

Hoe komt het dan dat veel mensen steeds maar weer opnieuw moeten beginnen? In mijn ogen komt dat door het lift syndroom. We staan op de onderste verdieping en kijkend naar boven zien we daar een verdieping waar gezond gegeten wordt, niet gerookt, dagelijks bewogen, wekelijks de juiste spieroefeningen worden gedaan, er voldoende groente en fruit gegeten wordt, niet te veel koffie en genoeg water gedronken wordt. Men stapt in de lift en gaat naar die verdieping toe, maar vaak valt men weer snel naar beneden.

Het is niet gemakkelijk om met één druk op een knop naar die verdieping te gaan. Er zijn allerlei verdiepingen die je passeert terwijl daar veel te leren en te ervaren valt. Mijn advies is; neem de trap, ga één verdieping omhoog, zorg dat de onderdelen van die verdieping een gewoonte zijn en ga dan naar de volgende verdieping, enzovoort enzovoort. Een personal trainer of fitnesstrainer kan je hierbij helpen, zet de juiste stap.

Ik wil iedereen een fijne zomer wensen, geniet van de zon, van de mensen om je heen en beweeg zo veel mogelijk. Neem ook eens de tijd om te bedenken wat jouw eerste treden zijn op weg naar jouw hoogste verdieping.

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stramproy johan@relife-fitness.nl
‘Kan ik zo veel omdat ik sport of kan hij weinig om dat hij niets doet?’ (zomer 2019)
Aan de balie in het sportcentrum zit een man op leeftijd te genieten van een welverdiende kop koffie na het sporten. Het gesprek gaat over het weer en de sportuitslagen, belangrijke bijzaken dus, tot er een man binnenkomt. De beide heren kennen elkaar en een korte begroeting volgt. De man die binnenkomt is doorgestuurd door de huisarts om wat aan sport te gaan doen. Meer te gaan bewegen, de spieren te trainen, de conditie te verbeteren. Dat is nodig omdat het fysiek door een reumatische aandoening en door overgewicht op dit moment alleen maar achteruit gaat.

Na de nodige informatie verstrekt te hebben wordt het gesprek aan de balie vervolgt. De sporter vraagt zich af waarom hij niet eerder is gekomen, waarom is hij niet eerder begonnen met sporten. Het doet hem tenslotte erg goed om tweemaal per week op zijn niveau cardio training en spiertraining te doen. Dit was natuurlijk een mooie kans voor mij om hem een compliment te geven voor het volhouden van zijn trainingen. Maar het lukte niet om uit te leggen waarom deze man nu pas komt, nadat de dokter het heeft aangegeven.

Als we honderd mensen vragen of sporten gezond voor ze is zullen ze daar bijna allemaal ja op antwoorden. We weten het wel, maar toch is het lang niet voor iedereen een wekelijkse routine. Soms heb je net dat ene zetje nodig om er mee aan de slag te gaan, zoals in dit geval van een huisarts. Het kan ook een partner, buurman, vriendin of neef zijn, iemand die zich goed voelt doordat hij of zij wekelijks een goede training doet zal daar trots over vertellen. En terecht, want je mag ook trots zijn als je dat wekelijks doet en voor je eigen fitheid zorgt.

Het is fijn om te merken dat dokters, artsen en specialisten steeds vaker het advies geven om te bewegen en te sporten. Daarbij is er vanuit onze overheid nu ook weer meer aandacht voor de beweegrichtlijn en zijn er diverse initiatieven met als doel meer beweging en daardoor een betere gezondheid. Het doen van spier- en botversterkende oefeningen is door de Gezondheidsraad toegevoegd aan de beweegrichtlijn. Dit zijn niet altijd de leukste oefeningen, maar wel erg belangrijk voor een goede houding en een sterk en belastbaar lichaam.

Uiteindelijk moet je zelf ervaren hoe fijn het is om te sporten. Volgens mij weet iedereen wel dat het goed voor je is, maar als je het ervaart dan ga je het makkelijker inplannen en volhouden. Om terug te komen op het gesprek tussen de actieve en niet actieve man; je kan voor een groot gedeelte zelf bepalen wat je nog kunt. Ook al ben je wat ouder, door regelmatig je spieren te trainen zorg je er voor dat je nog heel veel kunt. En dat voelt goed.

Ga er voor, succes!
Sporten is als eten (voorjaar 2019)
Het is leuk om te horen hoe iemand met sporten bezig is, maar ook met meer bewegen, gezonder eten, trainen, en het aanpassen van de leefstijl. Van niet bewegen naar regelmatig bewegen, van kant en klaar maaltijden naar zelf vers koken, van sedentair gedrag naar actief gedrag, wat de belangrijkste verandering die er plaats moet vinden ook is, het gaat nooit vanzelf. Er is voldoende bewezen dat veel mensen die ‘starten’ hun doel niet behalen. Voor wie het wel haalt geldt dat het een pad is van vallen en opstaan. Waarbij iedereen ook zijn of haar eigen weg moet kiezen. Je kiest je eigen tempo, je eigen prioriteiten en je eigen hulpmiddelen.

Het was bij een kopje koffie op een gewone woensdagmorgen, dat ik van een sporter hoor wat hij allemaal bereikt heeft het afgelopen jaar. Wat hij aan beweging deed, wat hij nu doet en hoe goed hij zich er bij voelt. Hij is veel kilo’s kwijt, is gezonder en voelt zich bovenal fitter. Het is allemaal niet vanzelf gegaan, maar hij is trots op wat hij al bereikt heeft en gaat door op weg naar zijn volgende doel.

Gezonder worden, wil dat niet iedereen? Zonder hulp is het best een lastig traject. Door doelen te hebben en te weten waarom je die moet behalen ben je al weer een stap dichter bij het behalen van je doel. Met een buurman afspreken om samen te sporten, een beweegmeter om je pols, een personal trainer, een voedingsdagboek, er zijn verschillende middelen die kunnen helpen om vooruit te komen. Kies jouw manier. Het vraagt veel inzet maar heb je een doel dan moet je er wat voor doen.

Het was een leuk gesprek, en uiteindelijk was zijn conclusie; sporten is als eten. Het hoort er bij en moet je gewoon doen.
Preventie akkoord (december 2018)
In iedere krant, tijdschrift of televisieprogramma is er de laatste weken wel wat gezegd over het Nationaal preventie akkoord. Iedereen heeft er wel een mening over, sommige zijn blij dat er werk van gemaakt wordt, maar velen vinden het betutteling. Ik ben van mening dat het uiteraard goed is dat er over nagedacht wordt, maar over de invulling valt te discussiëren. Helaas is er vanaf volgend jaar in Nederland ook een btw verhoging, en nogal tegenstrijdig met het preventie akkoord geldt dit ook voor gezonde producten zoals groente, fruit en fitness.

Fitnesscentra proberen mensen aan het sporten te krijgen, huisartsen geven ook meer en meer preventief het advies om te gaan sporten. Bedrijven bieden ondersteunende programma’s voor hun medewerkers en er zijn scholen met projecten om kinderen meer fruit te laten eten. Allemaal goede initiatieven die ook grotendeels aansluiten bij het akkoord zoals de Nederlandse overheid heeft opgesteld, maar toch worden al die gezonde dingen in het komende jaar duurder.

Jaarlijks sterven er in Nederland 35.000 mensen door roken, overgewicht of probleemdrinken. Het is goed dat dit vanuit de overheid wordt aangepakt, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf. Het is je eigen lichaam waar je zuinig op moet zijn en waar je mee tracht zo vitaal mogelijk een mooie leeftijd te bereiken. Starten kan je ieder moment, maar het is toch wel een tijd om het afgelopen jaar te overdenken en nieuwe plannen te maken voor het komende jaar. Maak gerust weer je goede voornemens. Veel van onze voornemens zullen waarschijnlijk aansluiten bij het Nationaal preventie akkoord, heel goed, maar doe het voor jezelf!

Hoeveel beweeg jij? (november 2018)
Wat kan ik dan allemaal doen om meer te bewegen? Er is werk, het gezin, sociale activiteiten, enzovoort, ik heb er geen tijd voor. Nou, je kan heel veel doen, maar je moet wel de mogelijkheden zien en die aangrijpen. Als mensen me vragen wat de norm is wat betreft bewegen dan schrikken sommigen al van het antwoord. Mochten er dan ook nog specifieke doelen zijn dan schrikt het antwoord vaak nog meer af. Aangezien dat niet de bedoeling is probeer ik dat natuurlijk niet te zwart- wit te zeggen, als je nog niet veel doet is af en toe een wandeling al een goede stap. Is dat dan voldoende? Nee, zeker niet, maar wel weer een stapje voorwaarts.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is minimaal vijf dagen in de week 30 minuten matig intensieve beweging. Heel goed als je dit haalt, maar ideaal zou zijn om dit aan te vullen met de fitnorm en de spiernorm. Dat wil zeggen een conditionele activiteit en een training van zo’n 8 tot 10 spieroefeningen. Behaal je deze normen alle drie dan is er een verminderde kans op chronische aandoeningen.

Bekijk de komende twee weken eens of je het haalt. Doe je wekelijks een conditionele activiteit van twintig minuten? Beweeg je vijf dagen minimaal dertig minuten? En doe je spieroefeningen? Alles bij elkaar is het best veel, daarom is het van belang kansen te zien wanneer je kan bewegen. Is het buiten droog ga dan met je fiets naar het werk. Heb je overleg met een collega doe dit dan eens wandelend. Sta je op de bus of trein te wachten, blijf dan in beweging tot het vertrek. Moet je naar de eerste verdieping ga dan een keer extra de trap op. Zo maar wat voorbeelden van kansen die je kan pakken om meer te gaan bewegen.

Veel plezier met bewegen, pak je kans.

De sleutel tot succes (oktober 2018)
Het allerleukste van het geven van trainingen is het helpen van mensen. Of iemand nu minder rugpijn wil, af wil slanken, tenniskampioen wil worden, of beter tegen een berg op wil kunnen fietsen, met de juiste oefeningen, belasting en rust kun je iedereen een stapje dichter naar zijn of haar doel brengen.

Als je het trainen en bewegen leuk kunt maken is het veel gemakkelijker om er regelmaat in te krijgen, en regelmaat in de trainingen, continuïteit is de sleutel tot succes. Dus je eerste doel is om de trainingen zo leuk mogelijk te maken. Helaas is het zo dat sommige trainingen gewoon toegevoegd moeten worden omdat het een enorme fysieke meerwaarde heeft.

Een van die trainingen is krachttraining, oftewel spiertraining. Dat wil niet zeggen dat je gaat trainen om enorme grote ronde spieren te krijgen, nee je gaat trainen om de kwaliteit van je spieren te verbeteren. Het kunnen soms minder leuke trainingen zijn, maar gelukkig vergoedt het resultaat veel. Het resultaat op lange termijn is een betere houding, verlaging van de kans op chronische ziekten, verhoogde stofwisseling, sterkere botten en gewrichten en ook meer energie. Kortom de moeite waard om wekelijks oefeningen te doen ter verbetering van je spierkracht.

De gezondheidsraad adviseert in hun beweegrichtlijn dan ook om tweemaal per week spierversterkende oefeningen te doen. De invulling daarvan kan heel divers zijn, maar zorg er voor dat je daarover goede uitleg krijgt en iets doet wat bij je past. Het mag best een beetje leuk zijn zodat het goed vol te houden is en er dus resultaat behaald wordt. Dus of je nu harder wil fietsen, beter wil tennissen, energie wil hebben om met je kleinkinderen te kunnen spelen of af wil slanken, het trainen van je spieren hoort er bij.

Veel succes, maar vooral ook veel plezier met de trainingen

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stramproy johan@relife-fitness.nl
Nationale sportweek (september 2018)
Enkele dagen terug is in Nederland de Nationale sportweek van start gegaan. Het landelijk overkoepelende orgaan NOC-NSF initieert dit samen met de nationale sportbonden om lekker sporten en bewegen te promoten. Ook zijn er steeds meer sportcentra die hieraan meedoen om in deze periode mensen te laten ervaren hoe prettig een fitnesstraining kan zijn. Ook in Stramproy is er de mogelijkheid om eens uit te proberen hoe een training voelt. En hoeveel plezier het kan geven.

De vakantieperiode is voorbij, minder zon, kortere dagen, een fijne periode om een start te maken. Nu niet meer uitstellen, zet de stap die je misschien al heel lang wilt maken. Ben je al langdurig passief, heb je een chronische blessure, zitten er een paar kilo te veel aan? Hoe je situatie ook is, er is voor iedereen een passend trainingsprogramma op te stellen.

Vanuit mijn ervaring weet ik dat voor veel mensen, en ook voor mezelf, een training prettig is, maar dat het daarnaast het resultaat is wat voor nog meer voldoening zorgt. Als je je bewust bent van de gezondheidsvoordelen en ook nog plezier hebt in het sporten, dan is het goed vol te houden. Houd je het bewegen, sporten en trainen vol dan bereik je ook nog resultaat.

Weet je al welke activiteit bij je past? Ga net als vele andere Nederlanders en mogelijk ook Belgen de komende dagen deelnemen aan de Nationale sportweek. Ga kennismaken met sport en bewegen. Maar pas op, het kan verslavend werken.

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stramproy johan@relife-fitness.nl
Voor jezelf! (mei 2018)
‘Consumenten moeten zorgen voor een optimale fysiek, binnen zijn of haar mogelijkheden’ hiermee begon een artikel voor fitnesstrainers. Op zich niks nieuws, dat weet ik, en waarschijnlijk weet je dat als lezer van dit artikel ook. De vraag is dan, waarom gebeurt het niet? Waarom maakt niet iedere Belg of Nederlander wekelijks tijd voor zichzelf om te trainen. Hoe kan het dat men niet de stap zet naar een structureel beweegprogramma met daarbij aandacht voor spiertraining.

Doktoren, therapeuten, huisartsen en andere in de eerstelijnszorg weten dat het goed is voor hun patiënten om veel te bewegen, steeds vaker wordt dit ook geadviseerd. Desondanks gaat niet iedereen met dit advies aan de slag, terwijl in veel gevallen het sporten bijdraagt aan een sneller herstel en kan zorgen voor een hoger energieniveau. Het is natuurlijk zwaar, maar zelfs als je nog niet eerder aan fitness gedaan hebt is het de moeite waard om aan de slag te gaan.

Advies of niet, de stap zetten naar een fitnesscentrum is niet makkelijk, dat geldt voor veel mensen. Daarbij zijn de eerste trainingen vaak zwaar en gaat er wat tijd voorbij alvorens je resultaat merkt. Het is een fijn gevoel om te merken dat het trainen effect heeft, en mogelijk ga je het zelfs missen mocht je een training overslaan. Maar eerst moet je die stap zetten!

Mijn persoonlijke conclusie; doe het voor jezelf. Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid.

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stramproy johan@relife-fitness.nl
Is willen ook altijd kunnen? (april 2018)
Wekelijks hoor ik sporters met elkaar praten over hun doelen. Wat ze al bereikt hebben, of wat ze nog willen bereiken. Ook worden daarover vaak vragen aan me gesteld en dat is logisch want dit onderwerp houdt bijna iedereen die ergens voor traint bezig. Het valt daarbij wel op dat doelen niet altijd reëel zijn en dat het ook niet duidelijk is wat er allemaal voor nodig is om het doel te bereiken.

Nog even twee kilo er af voor de zomer, of zelfs nog vijf kilo afslanken, je spieren die nog wat groter moeten voor de zomer, een hardloopwedstrijd die je wil volbrengen, een lange wandeltocht op vakantie, de doelen kunnen heel divers zijn. Conditionele trainingen, maar zeker ook spiertrainingen moeten afgestemd worden op jouw doel en huidige situatie. Daarnaast is ook voeding een heel belangrijk element en bij een pittig trainingsprogramma ook de rust die je neemt. Wil je het echt? Waarom wil je het en wat heb je er voor over?

Wil je nog wat bereiken voor de zomer dan is dat heus haalbaar, zeker als je er voor gaat. Als je het wil dan kan het. Waarom de ene persoon het op kan brengen om wekelijks of zelfs vaker een doelgericht sportprogramma te doen en de ander niet is mij een raadsel. De vraag is in ieder geval wat wil iemand bereiken, en hoe graag wil je het? Tegenover jouw doel hoort inzet te staan, en als je daar dan de juiste trainingen aan koppelt gaat het lukken.

Wat is jouw doel voor de komende maand? Wat wil je het komend half jaar bereiken? En waar wil je volgend jaar staan?

Johan Remmers Fitnesstrainer en NASM certified personal trainer bij Relife Fitness in Stamproy johan@relife-fitness.nl
‘Ik heb het gevoel dat mijn spierkracht afneemt…’ (februari 2018)
Mijn spierkracht neemt af, zijn er oefeningen die ik kan doen? Ik merk dat ik minder sterk ben, zou ik meer moeten doen? Doe ik wel de juiste dingen, ik heb het gevoel dat mijn spierkracht afneemt. Hele normale vragen die we in het sportcentrum veel vaker krijgen dan je wellicht verwacht. Goed om te merken dat men het zich bewust is en er ook wat aan wil gaan doen.

Vele onderzoeken zijn er al geweest en het is in de media ook al uitvoerig aan bod gekomen. Naarmate we ouder worden neemt je spierkracht af. Dit is een natuurlijk proces, maar te veel zitten en weinig fysieke belasting kan dit versnellen. Wat je verliest door te weinig te bewegen kun je ook weer terug winnen, maar dan moet je wel in beweging komen. Wat je aan spierkracht inlevert door het ouder worden is ook terug te winnen, dit lukt alleen door een passend spierversterkend programma te doen.

Het gevolg van de afname van spierkracht is dat de houding vaak verslechterd. Ook de pezen zijn minder sterk en daardoor niet in staat klappen op te vangen. Spieren herstellen minder en de aansturing van de spieren is allemaal net wat langzamer. Dit klinkt allemaal erg negatief, maar het positieve is dat je er wat aan kan doen. Hoe eerder je start met spiertraining hoe sneller de processen omgekeerd worden en je er voor kan zorgen dat je lichaam sterk en fit wordt, en daarna ook blijft.

Op naar een vitale toekomst!
Van voornemen naar gewoonte (januari 2018)
De kans is aanwezig dat je enkele of misschien zelfs alle van je goede voornemens inmiddels hebt laten varen. Toch wil ik positief zijn en ga ik er van uit dat we allemaal ruggengraat genoeg hebben om er echt voor te gaan.

Een belangrijke stap om te zetten is dat je negatieve invloeden op het bereiken van jouw goede voornemens en het bereiken van jouw doel, uit gaat bannen. Dat is al met gedachten, maar ook met praktische situaties. Wil je graag gaan sporten maar kan het zijn dat je werkdag uitloopt, zorg dan dat je je tas al klaar hebt staan thuis of zelfs al meeneemt naar je werk. Is het jouw doel om meer water te drinken, maar komt er op kantoor steeds een koffiejuffrouw langs, neem dan een flesje water mee en zet dat zichtbaar voor jezelf neer.

Alles begint met een eerste stap en het is vooral nu de tijd om die eerste stap te zetten. Gezonder eten, stoppen met roken, spieroefeningen doen, of meer bewegen, start er mee. Maak jouw eerste stap, zet je die stap vaak genoeg dan blijf je die stappen maken.

Het is niet makkelijk om ergens een gewoonte van te maken, om te zorgen dat het in je systeem te zit. Mensen hebben de neiging om terug te vallen in oude gewoontes. Dat is niks bijzonders en je hoeft je er niet voor te schamen. Wil je je patroon doorbreken zet dan door en als je dat lang genoeg doet ben je geherprogrammeerd. Personal Trainers kunnen je er mee helpen.

Sporten is als tanden poetsen, het hoort er gewoon bij. Maak van je (sport)voornemens een gewoonte.
 
Reserveren